Halaman

❤Detik Detik Indah Dalam Hidupku❤

Sabtu, 16 Mac 2013

Khasiat Sayur Berwarna Merah Kepada Lelaki

                    
Berseri dan cantik tak tomato yang saya search di google seketika tadi.Sekurang-kurangnya buah merah yang cukup cantik ini telah menyerikan blog Pesona. Apa hal ada tomato...

Saya baru membaca tentang artikal KHASIAT SAYUR MENERUSI WARNA-WARNANYA. Kalau sayur merah memang sinonim dengan sayur buah antaranya Tomato, Cili Merah dan ada juga Bayam Merah. Kalau anda nak tahu apa yang saya baca ialah sayur yang berwarna merah mengandungi likopen iaitu sejenis zat yang berperanan memelihara iaitu sejenis sel dan mampu mengurangkan risiko barah atau kanser.Selain itu, sayuran merah juga mengandungi asid elagik untuk menjaga kesihatan kelenjar PROSTAT dan asid deoksiribonukleik ( DNA) di dalam sel. Hebatkan khasiat tomato dan sayuran berwarna merah ni. Saya memang suka makan tomato biarpun mentah....
Selain itu, tomato turut mengandungi vitamin C bertindak sebagai antioksidan sekali gus meminimumkan risiko kanser pankreas dan radang usus. Pengambilan tomato turut dapat mencegah penyakit jantung dan mengawal tekanan darah. Wow! kalau macam ni ayuh kita giatkan memakan tomato...amat berkhasiat khasnya kepada LELAKI. 
@hakcipta etuza

Terima Kasih Anda Selesai Membaca n3 Ini

8 Pesona Kata Hati Mereka:

Amin A. R berkata...

kalau mentah saya kurang minat dengan tomato..hehe...kalau dibuat masak saya suka makan

Etuza Ezawarna berkata...

kekadang ada tomato yg sedap di makan mentah2..ok..tq Amin

❤Kamsiah❤ berkata...

saya suka buat jus tomato

Farah Waheda Wahid berkata...

wah...bagus info ni cikgu...thanks for sharing the great piece of info... walaupun saya perempuan tapi nak comment sikit entri ni...heee...saya x suka tomato dan x makan tomato...melainkan... tomato sauce...

cikgu, kalau sudi, jemput lah join...

http://www.furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/segmen-featured-me-on-bubbly.html

Delima Zamrud berkata...

Suker tomato juice mmg terbaek lah :)

Remy hazza berkata...

kena makan byk tomato lah lepas nie......air tomato dan carrot bro!

Mrs Velentine berkata...

febret sya ni

Karukord jagau berkata...

saya kurang minat makan tomato ^_^