Halaman

❤Detik Detik Indah Dalam Hidupku❤

Ahad, 3 Februari 2013

Kita Wajib Tahu Sahabat Rasulullah SAW


Updated blog hari ini, sekadar nak menghebahkan wajibnya kita mengenali antara sahabat Rasulullah SAW, bahawa kita mengetahuinya melainkan dengan kebaikan, dan adalah lebih afdhal agar kita lebih mengetahuinya. Ialtu antara para Sahabat nabi Allah Muhammad SAW ialah:-
1. Saiyidina AbuBakar Radhiyallahu 'anhu.
2. Saiyidina 'Umar Radhiyallahu 'anhu.
3. Saiyidina 'Uthman Radhiyallahu 'anhu.
4. Saiyidina 'Ali Karamallahu wajhah.

Mereka berempat ini adalah di lantik sebagai Khalifah yang mendapat keajiaban iaitu petunjuk. Sesungguhnya para sahabat nabi Allah ini dikatakan bahawa terdapat sepuluh sahabat nabi Allah yang diangkat masuk ke syurga. 

Adakah kita yakni umat nabi Allah Muhammad SAW, akan mendapat sya'faat Nabi Muhammad SAW di akhirat. marilah berselawat ke atas nabi junjungan. Allah maha mengetahui dan marilah meyakini kehebatan kuasaNya. Kerana sesungguhnya Allah maha mengurnia segala sesuatu yang baik. Wallhualam.
@hakcipta etuza

Terima Kasih Anda Selesai Membaca n3 Ini

27 Pesona Kata Hati Mereka:

NoEn berkata...

terima kasih atas perkongsian ini

❤Kamsiah❤ berkata...

wajib diajar pada anak2..supaya tak lah mereka asyik menghafal nama2 artis ja..

the malay male berkata...

terima kasih atas ilmu yg diberi :-)

Arina Shamsul berkata...

salallah alla muhammad sallallah alai wassalam..
perkongsian yg sangat baik cikgu :)

Hanif Idrus berkata...

Khalifah Agung........

cik kaki ketawe berkata...

zaman kegemilangan Islam ketika pemerintahan Nabi Muhammad SAW dan khulafa' ar-rasyidin...semoga kita sentiasa mencintai baginda...dan semoga kita dikurniakan syafaat baginda di akhirat =)

CiK Bella berkata...

Thanx share ni :)

Solehah Shamsuddin berkata...

Terima kasih cikgu atas perkongsian ni. Sungguh mulia sahabat Rasulullah S.A.W. Semoga kita tergolong di dalam umat Rasulullah yang mendapat syafaat.

Haziqah berkata...

betul tu pa, kna byk selawat.. smoga bapa sentiasa sihat walafiat..begitu jg dgn mama n smua family..amin.. sy d cne sentiasa doakn smua..^^

Haziqah berkata...

betul tu pa, kna byk selawat.. smoga bapa sentiasa sihat walafiat..begitu jg dgn mama n smua family..amin.. sy d cne sentiasa doakn smua..^^

Yana Libra berkata...

dulu masa sekolah banyak belajar pasal khalifah2 ni..dah besar makin lupa..kena refresh balik ni.. :)

9n0L4 berkata...

rasululah ni manusia pertama wajib kite sayang. dan pasti juge sahabatnye perlu kite tahu kan cekgu. :)

Kasih Salina berkata...

biasanya kita dari kecik diajar untuk ingat sahabat2 tetapi bila dah besar tidak peringatkan kepada anak2 remaja, moga kita sama2 tergolong dalam kalangan yg menyayangi Rasulullah..

Deqla manjew berkata...

lom tentu kite mampu jadi sahabat Rasulullah juga..

Jay Ar berkata...

Yg paling tragis ialah 3 daripada 4 sahabat Nabi itu (Umar, Osman dan Ali) mati dibunuh....

Kancil 8349 berkata...

Alhamdulillah...dapat mengetahui semuanya...

are_lin@yu berkata...

nice sharing ;)

Wanie Suhaini berkata...

Terima kasih kongsi =D

Mar Haini Abdul Rahim berkata...

Allahumma Solli 'Ala Muhammad Wa 'Ala Aalihi Wa Sohbihi Wasallim :)

Cik Nur berkata...

kita kena sayangkan baginda seperti mana baginda sayangkan kitakan...

BUNDA a.k.a KN berkata...

perkongsian hebat

Mrs Velentine berkata...

terima kasih atas perkongsian

Tanpa Nama berkata...

Hello! I understand this is kind of off-topic but I had to ask.

Does operating a well-established blog like yours take a large
amount of work? I am brand new to operating a blog however I do write in
my diary every day. I'd like to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!
Check out my page - casinos online usa

aReLaN berkata...

nice sharing cikgu. jangan kita lupakan insan2 yang banyak berjasa dalam mengembangkan islam ni.

LYAfrina berkata...

tq for sharing

lelamaisara berkata...

bagusnye perkongsian ni..:)

BUNDA a.k.a KN berkata...

salam dari bunda..