Halaman

❤Detik Detik Indah Dalam Hidupku❤

Isnin, 11 Ogos 2014

Boleh Guna Cara Lama - Zaman Pertengahan

Nampak tak apa dalam gambar ini?
Satu situasi membungkus nasi di atas daun.
Dalam bahasa Kadazan Dusun daun dari pokok
kayu ini di gelar TINTAP. Mohon maaf dalam
sainstifik Etuza tak sempat search dalam kamus.
Ha ini lah cara dulu nak bungkus nasi ..
Ini dilakukan pada Zaman Pertengahan.
Zaman saya sempat ni di era 70an ya...


Percaya ke tak? ha ini dia nasi bungkus 
guna daun kayu tu. Ini semua permintaan
ayah kami sempena hari lebaran 2014
baru - baru ini. Entah apa mimpi dia..
agaknya teringin nak makan nasi wangi 
dari aroma daun kayu ini..
Yang peliknya nasi bungkus ini
pula cepat habis di bedal oleh 
tetamu masa raya..saya tengok ada
yang membawa pulang..ialah
dah dibungkus capai ja bawa pulang.
Hehehehe....


Hidup ini kenalah hargai dan ingati apa-
apa sejarah lama ya. Kata orang tiada yang 
lama tiada keadaan baru yang zaman moden 
ni serba siap. Orang kata kebanyakan
pakai buang.
Ini juga kuih lama ya..kuih tradisional
kalau Bahasa Kadazan Dusun kuih
yang dipotong-potong ini kuih PINJARAM

Tapi kuih yang sevelah itu kek ..kuih moden
bermajerin.
jadi nampak ada yang lama timbul yang baru.



Hakcipta@etuza

Terima Kasih Anda Selesai Membaca n3 Ini

12 Pesona Kata Hati Mereka:

Deq's Qienz berkata...

betul tu cikgu..xder y lama xdaer juga yang baru..kan..slmt hr raya..

Mrs Velentine berkata...

selamat hari raya aidilfitri...ni org panggil linopot bah kan...maaf jarang ke sini sebb hanya smpt BW blog sikit2 jer

Normi Nieza berkata...

kdang2 masa melupakan kita kuih2 tradisional..huhu

Etuza Ezawarna berkata...

Ya Mrs V linopot.dalam bahasa Sabah ..lopot linopot. time raya kami buat khas utuk ayah.

betul tak ada yg lama tak ada yang baru..hehhehe setuju Deqs

Etuza Ezawarna berkata...

Ya Mrs V linopot.dalam bahasa Sabah ..lopot linopot. time raya kami buat khas utuk ayah.

betul tak ada yg lama tak ada yang baru..hehhehe setuju Deqs

♥ Mrs. Secretary ♥ berkata...

1st tengok.kalau la dapat try mesti sedap nie..=D

Etuza Ezawarna berkata...

Mrs Sc..ya ada aroma dari wangian daun...memang wangi..nasi tu

JR berkata...

Makanan-makanan yg unik dan jarang2 jumpa memang cepat habis kalau terjumpa....

Izni Hafiz Abdul Rashid berkata...

Ok, saya dah follow blog awak... Jemput la follow blog saya juga...

Tak pernah lagi saya makan nasi lemak di bungkus dengan daun TINTAP...

Bila la agaknya dapat berjalan ke Sabah lagi...

aisyah berkata...

nampak lebih sedap dan klasik.. hehe.. xpenah tgk lagi.. kalau tapir selalu bungkus mcm tu..

Nurul Hidayah berkata...

Salam.. kadang kat tempat Nurul, Nasi bungkus begini dibungkus dengan daun terap atau daun beringin..
Nasinya dicampur ubi kayu, keledek, keladi.. mmg sedap, makan tanpa lauk pun ok.. jalannn! :)

Etuza Ezawarna berkata...

Nurul lagi wangi sedap tu..daun apa agaknya tu kalau jat sabah.
Dalam bahasa kadasanDusun LINOPOT