Halaman

❤Detik Detik Indah Dalam Hidupku❤

Ahad, 2 Disember 2012

Musim Tarap Di Sabah

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Kepada Lana inilah buah tarap.

gambar 1. Baru ambil gambar petang hari ini ( khas tuk Lana )
gambar 2 . Buah tarap masak, buah tarap etuza tahun lalu..masak ambil gambar ~ Copy nak bagi Lana tengok.
gambar 3. Huhuu..kerja anak2 dipetiknya buah manggis yang beberapa ja dari pokok manggis. hari ini, pandai pula tu hulur ..arahkan etuza ambil gambar manggis. tapi gembira nampak anak2 makan manggis first time berbuah dekat rumah. Depan mini kolam etuza tu .

 Musim durian, banyaklah durian di pasaran, orang kampung dan di mana-mana sibuk membeli durian. Sekarang sudah bagus durian boleh dijadikan sumber pendapatan dengan jual buah durian atau juga jual kuih crepe durian, boleh buat warna warni.  Di facebook juga ada gambar2 durian, ramai orang happy memakan biji durian, maklumlah sedap dan lemak. Ha tu cerita durian.

Di Sabah ada musim tarap, pokok tarap kalau berbuah wow! amatlah banyak di pokok. Buah ni berduri juga tapi tidak tajam, malah lembut bila buah dah masak. Cara buka kulitpun mudah dan tak menyakitkan macam durian yang berduri, buka durian kena cara kalau tidak silap2 luka jari.

Buah tarap boleh dibuat sayur ketika muda tampa membuang biji tarap, tetapi dimasak sekali dan biji muda tarap itu juga sangat sedap dimakan selepas sayur tersebut masak. Pastilah buah tarap muda juga boleh dijual malah kadangkala lebih laku dari buah tarap yang sudah masak ranum. Buah tarap kalau dah sangat ranum hingga meleleh cairan buah tarap, elok usah makan lagi. Buah tarap yang masak agak sederhana aduhai....sedapnya bukan kepalang.

Biji buah tarap sangat banyak, paling besar biji tarap yang etuza pernah makan ialah sebesar biji telur ayam gred B. Paling kecil macam biji guli. Yang biji tarap yang kecil tu hehehe...tak sedap lah. Biji buah tarap anda boleh nampak seperti di atas ( gambar ) klik lah dan jemput makan. (i'm Sorry).

Owh cara masak sayur tarap muda, ada macam2 dilakukan oleh orang2 Sabahan, antaranya ialah :-
  1. Masak tarap muda dengan ikan masin bersantan
  2. Masak tarap muda sup dengan  ayam atau daging lembu
  3. Masak tarap muda dengan ikan bilis.
  4. Masak sup tarap muda dengan kaki ayam
  5. Meehon sup tarap muda 
  6. Rebus tarap muda dengan jantung pisang. (ini yang pernah etuza lihat dan makan ) ada tak terliur buah tarap dari Sabah.
Etuza harap Lana the begin, blog dah puas hati dengan penerangan etuza mengenai tarap ini. Lana ada bertanya kepada etuza sebanyak 2 kali apakah sebenarnya tarap tersebut sebaik  Lana melihat resepi sup tarap muda  istemewa etuza untuk anak2 .

Manggis sebiji tu adalah buah manggis pertama di laman etuza. anak-anak sembunyi2 ( tapuk-tapuk ) memetiknya. Dah lah beberapa buah ja, ingat nak bagi kejutan..hahaha etuza pula dikejutkan mereka dah kidnap, kemudian mereka berkata " Ayah ada buah manggis masak, manis, sedap lah. Ayah ..nah ambil lah gambar manggis ni"..ha ni lah.Etuza pula kena arah take photo. ( ragam anak2 ~ layan ja lah)

@hak terpelihara 
byetuza.

Terima Kasih Anda Selesai Membaca n3 Ini

29 Pesona Kata Hati Mereka: