Halaman

❤Detik Detik Indah Dalam Hidupku❤

Selasa, 13 November 2012

Jangan pandang pada luaran saja

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Amalkan memakan buah-buahan 


Hari ini 13hb Nov 2012, rasanya sempat ke nak update blog Pesona Etuza ni agar tak bersawang masa cuti- cuti ni. Dan rasanya banyak idea membuak jika dah cuti panjang hujung tahun ini. Tapi rasanya bayak juga idea tu tak sempat luahkan di laman Pesona Etuza ni, meskipun masa cuti yang dikatakan  cuti panjang bagi warga guru. ( harap2 tak ada yang jealous ~ guru ~ murid cuti ) Sebab rasanya masa cuti nilah banyak perancangan khususnya bersama family dan sanak saudara.

Nilah sejak dua hari lalu, adik dan ipar nak balik kampung halaman, lepas tu etuza sudah dimaklumkan bahawa mereka ada niiat nak buat kenduri & doa selamat. Terfikir pula etuza nak join buat kenduri tu, share lah beli keperluan seperti lauk atau juadah kenduri. Sebab itu macam terburu2 saja nak ke kampung halaman, tempat etuza dibesarkan. Tempat siapa lagi kalau bukan rumah mak etuza lah. Rupanya hari khamis mula tahun baru Islam awal Muharam, masa tu kira sangat bagus nak buat kenduri, tapi apakan daya hari ini adik nak tunaikan niat juga nak buat kenduri kat rumah mak. Ikkk! sempat kah entry ni di uploading..hehehe...

Kandungan entry ~ berkaitan title 
  1. Nampak tak mangga kulit kuning masak ranum tu..iss! nampakkan..
  2. Ala klik lah agar besar nampak, apa yg jelas kulit tu agak burukkan, ada bintik2 hitam macam parut bekas kena simbah air panas kan..
  3. Inilah buah pertama pokok mangga etuza depan rumah, baru kali ini berbuah, alamak berbuah pun cuma 2 biji ja. Tak caya ke..betul pokok mangga jenis buah ni baru berbuah  tahun ini. Inilah bauh dia salah satu ..yang satu masih kat pokok mangga, lum masak lah...nak tunggu hingga kuning baru nak petik.
  4. Etuza ingatkan buruk kat dalam mangga ni, sebab ada buah mangga lagi CANTIK kulit mangga tu bila masak, etuza beli lagi kat pasar di Keningau.
  5. Hehe  bila buka kulit alamak buruknya, lepas tu mama yang sabar tu tolong lah nak pilih hiris2kan yang isinya elok. Ha...tu ceritanya..
  6. Tapi...skroll ke bawah ya...Please 
T

E

N

G

O

K

*

W

O

W

*

CANTIK KAN..NI LAH ISI BUAH MANGGA KAT ATAS TU.
Maaf lah ya terliur ke...
Baru ngap tadi tiap seorang anak satu hiris.
Alamak tak cukup lah...
Lepas tu mama potong macam dadu baru 
ramai2 makan...manis...
Sorry
*
*

7. Kalau macam inilah kita yakni manusia usah memandang seseorang pada paras rupa yang cantik sahaja, tanpa menilai hati budinya dahulu. Kadang cantik manusia itu berada dalam hatinya, janganlah di buang terus yang buruk di luar sedangkan kita belum melihat dalamnya . Bak buah mangga etuza tu..
cantik isinya walaupun kulitnya tak berapa cantik.



Selamat menyambut Depavali ~ bagi rakyat Malaysia
yg merayakannya hari ini.
Salam ukuhuwa & Salam sayang kepada semua pengunjung 
blog pesona etuza warna-warna kehidupan.
Jumpa lagi.
Berserderhanalah
Usah lah menyombong diri.
Muhasabah etuza.


Terima Kasih Anda Selesai Membaca n3 Ini

31 Pesona Kata Hati Mereka: