Halaman

❤Detik Detik Indah Dalam Hidupku❤

Rabu, 12 Jun 2013

Mesti Dihukum Pancung..

Assalamualikum..
Inilah nanas ketika masih memakai mahkotanya..
kepada adik2 yang belum tahu tu...ha cepat2lah
tengok nanas di kebun etuza..

 Spesis nanas yang ditanam ini
sebenarnya dari Kampung Babagon Sabah..
saya beli anak benihnya..lama dah sejak 2007..
agaknya tahun itulah..
Memang banyak buahnya sebelum ini..
selalulah makan acar nanas..
nanas masak kari..
sambal nanas dan macam2
rasa nanas..
sedap...

 Sebahagian dari spesis benih nanas  juga
ada yang dari kawan, kawan yang bagi serta ada
juga yang saya ambil benihnya di kebun ayah..
Bila semua dah berbuah etuza dah..
tak berapa kenal mana satu..
buah nanas benih dari Kampung Babagon Sabah ni..
Cuma kalau dilihat ada buah nanas yang besar..
besar dari kepala etuza. Maka saya andaikan ..
itulah buah nanas dari kampung Babagon Sabah.


Untuk info lanjut Daerah Babagon Sabah
sebenarnya satu kawasan pengeluar nanas 
di Sabah. Tidak hairan jika buah nanas di Babagon
bersaiz besar..bujur dan kelihatan sangat cantik..
bila dah masak ..
Sayang..masa etuza bersihkan..
kebun nanas etuza..belum ada..
yang masak kekuningan ..
Insha Allah akan saya..
kongsikan jika ada nanas yang masak ..
Apapun info saya ialah..
Inilah keadaan dan bentuk nanas 
ketika bermahkota..
Bila dah besar mahkota tu kena pancung..
kerana orang tua kata..
kalau tak pancung mahkotanya ..
buah nanas tu menjadi buah yang kecil..
Maka kalau nak buah nanas yang besar..
puas hati pancunglah mahkotanya..

@hakcipta etuza

Terima Kasih Anda Selesai Membaca n3 Ini

15 Pesona Kata Hati Mereka:

Normi Nieza berkata...

wah sdapnya nenas..klu gulai ngn ikan masin lg sdap..:)

Jay Ar berkata...

Saya juga penggemar nenas. Paling saya suka nenas rojak. Kalau masak, suka pajeri nenas....

❤Kamsiah❤ berkata...

baru tahu kena buang mahkotanya tu kalau nak nenas menjadi lbh besar...kat tempat saya ni..takde pulak nenas kena pancung mahkotanya mcm tu,sbb mahkotanya masih ada ketika dijual..
nenas..sedap dibuat jus,makan dgn rojak buah,masak kari...

Tinta Lana berkata...

Assalamualaikum.

Saya ingat uncle nak pancung apa la tadi,hehehe

Kat rumah, biasanya masak gulai, buh potongan ikan masin. Paling sodap, buat pajeri, makan ngan ikan grg..berselera saya mkn mcmni.

Deq's Qienz berkata...

hahah sian dia kena pncung..

Rohani Hashim berkata...

uisshhh segar elok buahnya haaa...

Deqla Manjew berkata...

alahaiii.. tajuk bikin gempak je cikgu.. hihi.. rupanya nenas.. owhh yeke kena pancung..? baru tau nih..

Bin Muhammad berkata...

Buah nanas ni memang besar dan banyak jusnya. Tapi kena betul2 masak barulah manis rasanya.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum cikgu...

Hehehe..hukum pancung ye..?

Sambal nenas sedap cicah pucuk ubi kayu rebus atau kangkung..mak sy rajin buat sambal nenas...

Etuza Ezawarna berkata...

mak etuza yang kata, akan tiba masa untuk buang mahkota tu, sebab nak lagi besar buah nenas,..tu, tak taulah betul ke tak..tapi memang besarlah buah tu bila dah dibuka mahkotanya..

fyna berkata...

hehehe... ganas tajuk entri nih. fyna tak suka makan yang mentah. lebih suka mak fyna masak kan. ^_^

wan nurul hezrina abd halim berkata...

sukanya dengan buah nanas nie..nak2 yang manis n dibuat gulai nenas

AiSyA LiEzA berkata...

sy suka nenas...huhuhu :) buat rojak un besttt!! ngeee~~

NoEn berkata...

suka makan nenas..tp kat rumah ni br tanam 3 pokok, itupun tak tahu bila dpt merasa buahnya

Remy hazza berkata...

ada mcm2 jenis nenas ye... pastu kena pancung....he3