Halaman

❤Detik Detik Indah Dalam Hidupku❤

Khamis, 30 Ogos 2012

Laungan Merdeka!


السلام عليكم ورحمة الله وبركات

Guru Besar sekolah melancarkan sambutan
hari merdeka dengan laungan merdeka 
sebanyak 7 kali.

Negara Malaysia menyambut hari raya aidilfitri serentak dengan sambutan bulan merdeka bagi Malaysia ke 55 tahun. Di sekolah etuza diadakan majlis perhimpunan dan perarakan murid atau warga sekolah yang bermula 7.20 minit pagi hingga 8.30 pagi hari ini 30hb Ogos 2012.

Etuza diarah menyediakan jalur gemilang dan menjadi jurugambar bagi aktiviti ini. Mujurlah masih ada shop yang masih menjual jalur gemilang. Etuza lihat murid Prasekolah dan murid sekolah rendah dari tahun 1 hingga ke kelas tahun 6 semuannya mengibarkan jalur gemilang dengan penuh semangat. Diharap mereka memahami bahawa merdeka itu adalah pelbagai makna selain daripada bebas daripada cengkaman kejahatan orang asing seperti kuasa Jepun pada masa lalu,merdeka juga boleh diertikan sebagai kemerdekaan melawan hawa nafsu malas, amarah dan sombong.Orang yang berubah dari keadaan hidup miskin menjadi orang yang berharta di dunia ~ juga dianggap merdeka dari belenggu kepayahan hidup dan penderitaan. 

Marilah hidup dalam keadaan gembira dan hidup aman damai di dalam negara kita yakni Malaysia.  Selamat menyambut bulan merdeka.

Kemerdekaan ini hasil dari 
derita pejuang yg telah gugur.
Syukran.

Terima Kasih Anda Selesai Membaca n3 Ini

17 Pesona Kata Hati Mereka: