Halaman

Ahad, 28 April 2013

Bergedel Sayuran Enak Dimakan Bersama Sos Cili

Bergedel Sayuran
Resipi baru dicuba ..
Rupanya berbaloi kerana
Anak-anak sangat menyukai
Apabila dimakan bersama sos cili
2,3 ketul dimakan dengan penuh
gembira..


Kepada yang sudah biasa
membuat bergedel sayuran ini..
rasanya resepi sudah melekat
dalam minda..

Kepada yang nak mencuba
inilah resepi bergedel sayuran..

2 biji ubi kentang ( dibelah empat dan digoreng)
1 tangkai daun sup - dihiris halus
1 batang lobak merah - direbus dan dipotong dadu
5 tangkai kacang buncis - direbus dan dipotong dadu
1 biji telur
Sedikit serbuk lada sula
Sedikit bawang goreng
Garam secukup rasa
Minyak masak

CARA MENYEDIAKANNYA

Ubi kentang yang direbus diasingkan selepas dilenyek
Masukkan sedikit garam, daun sup, bawang goreng,
lobak merah, kacang buncis dan serbuk lada sulah.
Gaul kesemua bahan sehingga sebati
Bentukkan bulat  atau bujur
Celupkan ke dalam telur dan digoreng
dengan minyak yang panas.

Enak dimakan bersama sos cili.
Selamat mencuba

@hakcipta etuza


28 ulasan:

  1. Tak susah buat begedel ni yek....kikiki.
    Nak buat ler

    BalasPadam
  2. Saya suka masak :)

    Slalu jgk la masak ptg2 makan dgn family. Tp skrg kat uni masak mkn ngn kawan2

    http://igossiprizal.blogspot.com

    BalasPadam
  3. sedapnya mamam. aduh kelaparan tgk bergedil ni cikgu :)

    BalasPadam
  4. assalam cikgu...bagus bergedil ni.. bersayur...sihat..

    BalasPadam
  5. slm owh blhlah saya cuba utk bfast anak nnt,mesti dorg suka ala2 bergedil :)

    BalasPadam
  6. bergedel is my fovourite.. tetiba dah lapaq begedel.. huhu

    BalasPadam
  7. Saya pula kalau buat begedel ni, ubi kentang tu di goreng empuk, tidak di rebus. Itu je bezanya...tapi, rasanya sama juga nanti.
    Sedap begedel ni, enak dimakan begitu saja :)

    BalasPadam
  8. sedapnya bro...dah ler remy tgh lapar nie....he3

    BalasPadam
  9. woww..begedill..huu..dh lama x mkn..hee..mk pu3 suke buat begedil biase jer.. tapi sdp! hee :)

    BalasPadam
  10. nampak sedap...
    lama dah nur tak buat bagedil...

    BalasPadam
  11. Salam.

    Uncle, saya selalu buat begedil ni,hehe. Memang sedap! Sng pula nak membuatnya. Saya selalu guna isi ayam or daging kisar,hehe

    BalasPadam
  12. sedap pa..sy first makan dulu d cne la.. huhu nti sy mw msak d rumah la..

    BalasPadam
  13. tengok jer dah lapar...bak mai sikit..hehee

    BalasPadam
  14. Pandai juga memasak ya... bertuah isteri Etuza.

    BalasPadam
  15. assalammualaikum cikgu etuza :)
    sorry lambat balas kunjungan.apa khabar?moga sihat dan bahagia disamping keluarga :)
    senang ja buat begedil ni ye.nanti nak cuba resepi ni.

    BalasPadam
  16. terliur plak tgk begedil tu... hish..

    BalasPadam
  17. boleh buat byk2..simpan dlm peti ais (dingin beku)...goreng bila rasa nak makan..

    BalasPadam
  18. boleh cuba nanti.. nampak mudah dan sedap

    BalasPadam
  19. begedil sayuran?? ni first time saya dengar ni..hehehe

    BalasPadam
  20. lapar pulak malam malam nie cikgu..huhu..sedap ja tengokk..":)

    BalasPadam
  21. wahh sedap tak?nie kira makanan berkhasiatkan=)

    BalasPadam
  22. pernah jugaklah buat begedil dulu..begedil ayam..lepas ni nak cuba yang ni pulak...

    BalasPadam
  23. begedil sayuran? bagus ni.
    CiM ada ramai kawan2 vagitarian, so...kalau diorg dtg umah boleh laaaa cuba ni.

    BalasPadam
  24. ubi kentang tu direbus ke digoreng cekgu. konfius pulak. hehe.

    BalasPadam
  25. Sy suka begerdil, esp masa buka puasa..

    BalasPadam

SEPATAH KATA ANDA PESONA EWWK SANGAT HARGAINYA. TERIMA KASIH, DATANG LAGI.